tiistai 22. elokuuta 2017

Pentueen suunnittelua

Xsara (Sanjeet a´laNala Belita Corinna) on kennelini kolmannesta pentueesta Ja Unnan (Ardiente Sueno de Ebano) toinen pentue. Jo syntyessään Xsara näytti luonteensa 😄 Huomasi heti että siinä tuli räväkkä tyttö. Äänekäs, jäntevä ja hyvin liikkuvainen. Xsaralla on myös hyvin erikoinen ja persoonallinen piirre: sen kuonon päällä kulkee irokeesi eli karvat ovat pystyssä koko kuonon pituudelta. Se ei ole kovin leveä irokeesi mutta selvästi erottuva. Voisin luonnehtia Xsaraa punkkariksi 😆
Pikkupentuaikana Xsara oli pahin riiviö, mitä mulla koskaan on ollut. Se oli älyttömän villi, kova näykkimään ja riekkumaan, rohkea ja uskalias, todella leikkisä mutta kuitenkin ystävällinen kaikille. Xsara meni harrastuskaveriksi Tiinalle. Perheeseen, missä oli pieniä lapsia. Sieluni silmin näin, miten Xsara riehuu lapsien kanssa tehden vaatteisiin naskalireikiä ja tuhoten lelut. Varoitin Tiinaa, että tässä on sitten vähän työmaata. Onneksi koira meni juurikin oikeaan paikkaan, koska Tiina sai opetettua Xsaralle säännöt tosi hyvin. Toisenlaisessa ympäristössä Xsarasta olisi voinut tulla ongelmakoira ihan vaan senvuoksi, ettei olla osattu opettaa hallitsevalle, vauhdikkaalle, energiselle ja älykkäälle koiralle tapoja. Xsara on hyvin avoin kaikille vieraillekin ihmisille.

Kun olen tavannut Xsaraa aikuisena, olen pitänyt sen luonteesta, avoimuudesta, tottelevaisuudesta ja energisyydestä.
Xsara koiranetissä https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI53791%2F13&R=342







Noin vuosi sitten Tiina ehdotti, että voisin teettää Xsaralla pennut. Jäin miettimään asiaa, ja viimevuodenvaihteessa sovittiin asiasta tarkemmin. Oli helppo päättää, koska Xsara on terve (lonkat A/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0, selkä VA0 LTV 0. Mydogdna testattu Xsara ei kanna periytyviä silmäsairauksia, ei ole allergioita tai muitakaan kroonisia sairauksia eikä muutenkaan ole sairastellut. Xsara on luonnetestattu. Tosin testiä edeltävänä päivänä Xsaralla oli kuivan maan vetokisa eli 5 km täyttä laukkaa maastossa vetäen potkupyörää mäkisellä pururadalla, joten luulen ettei koira ollut ehtinyt fyysisesti (eikä henkisestikään) palautua eikä näyttänyt todellista luonnettaan. Xsara on myös luonnekuvattu sekä BH suoritettu, lisäksi koira harrastaa Tokoa ja valjakkohiihtoa.


Eli tästä tämä pentuprojekti on alkanut. Oikeanlaisen uroksen löytäminen ei ole ollut helppoa, ja lopulta päädyttiin etsimään urosta ulkomailta. Hyväksi onneksi Tiina löysi Slickin eli Crown Point S Bar L Interception. Sukutaulu http://sbarlaussies.de/pedigrees/pedigree_Slick.pdf
Kasvattajan kotisivut (joissa myös enemmän tietoa Slickistä http://sbarlaussies.de/english_frame.htm


Slick on käyttölinjainen aussi, toimii paimenena SBar L tilalla. Slick on todella rento ja ystävällinen kaveri. Rauhallinen ja halukas tekemään kaiken oikein. Helppo kouluttaa. Todella luotettava lampaiden kanssa, hyvä työmoraali. Todella hyvä paimen: tekee suoraviivaista työtä, ei häröile ympäriinsä tai häiritse lampaita.Hän vain tekee, mitä täytyy tehdä. Tarkkaa ja laskelmoitua paimentamista.  Slick on erittäin ystävällinen ja rauhallinen koira. Ensimmäinen pentue ollut hyvä, hyviä harrastuskoiria, harrastavat tottista, hakua jne.

Slickin terveys: Lonkat A, kyynärät O, MDR1 vapaa, HSF4 vapaa, DM vapaa, CEA vapaa, PRA vapaa



Xsara on puoliksi käyttölinjainen aussi; Unnaemo on käyttölinjainen (paimennustaidoista kertonee, että kerran kisannut paimenessa Started -luokassa voittaen luokkansa). Lucaisä on näyttölinjainen, mutta on näyttöä myös erinomaisesta harrastuskoirasta, jolla on tuloksia monestakin lajista: Luca on Suomen muotovalio, Suomen tottelevaisuusvalio, Suomen jälkivalio, BH, JK3, HK1, RTK1. Lisäksi kilpailee agilityssä 2-luokassa ja vepessä avoimessa luokassa.
Pennuista siis tulee 3/4 käyttölinjaisia.


Tulevan pentueen emä että isä ovat parasta A -ryhmää: terveitä, hyväluonteisia, dna -testattuja ja sitäkautta myös terveitä, hyviä harrastuskoiria. Eli sitten vaan odottamaan juoksuja :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti