tiistai 22. elokuuta 2017

Tiineyden loppuaika

Xsaralla rupesi vatsa näkymään heinäkuun 20. päivän tietämillä. Xsaran olo muttui hiljalleen tukalaksi vatsan kasvaessa valtavan suureksi. Läähätys lisääntyi ja ruokahalu väheni. Liikkuminen hidastui, enää ei huvittanut laukata.  Ruokaa ruvettiin antamaan 3-4 krt päivässä. Ultran jälkeen oli ruoka vaihdettu penturuokaan. Yksi merkki ei maistunut ollenkaan, joten vaihdettiin ruoka toiseksi, joka sitten onneksi maistui. Koira madotettiin oheiden mukaan. Olimme Tiinan kanssa tiiviisti yhteydessä ja sovimme, että Xsara tulee meille 13.8.

Nisät jo valmistautuvat pentuihin
Xsara tuli meille sovitusti ja koira asettui hyvin. Maha oli VALTAVA 😁
Mietin että kyllä pentuja on pakko olla enemmän kuin kuusi. Mutta ultran perusteella lasketut pennut eivät pidäkään paikkansa; se antaa vain viitteitä onko yksi, kaksi vai useita.


Käytin Xsaraa penturöntgenissä 14.8. Tässäpä kuva:

Eläinlääkäri laski kuvasta hurjat 11 pientä kalloa ja luustoa 😲 Mutta myöhemmin lasketiin pentuja 12. Tusina!! Hui hurjaa!!
Onneksi Xsara ei antanut enempää astua 😁

Vaikka pentue on viides, kyselin eläinlääkäriltä (joka on kasvattanut kaksi pentuetta) muutamia asioita, kuten:
Pitääkö emo pestä ennen pentujen syntymää? - Ei tarvi ellei koira ole likainen. Pennut tarvitsevat normaaleja bakteereja
Kuinka monta jälkeistä annan syödä? -Hän antaisi kaikki jotka emo haluaa syödä. Jälkeisissä on synnytyksen kulkuun ja maidon tuotantoon tärkeitä hormooneja. Niitä ei muualta saa. Pienempi paha kärsiä parin päivän ripulista kuin kieltää koiraa syömästä ja samalla hämmentää koiraa.
Pitääkö minun katkaista napanuora? -Ei, antaa emon katkaista. Se osaa sen tehdä.
Jos napanuora yhtään vuotaa, sidonko sen? - Kyllä kannattaa sitoa.


Pentuhuone laitettiin poikani Larin huoneeseen ja Lari saisi nukkua vanhempien välissä. Siitäpä eppuluokkalainen innostui 😀

Pentuhuoneeseen laitettiin pentulaatikko, johon muovikankaalla päällystetty patja ja paksu fleecepussilakana moninkertaisesti taitettuna. Huoneessa oli mm synnytystarvikkeet, kuumemittari, vaaka, muistiinpanovälineet, pyyhkeitä ja alustoja, talouspaperia, desinfioimisainetta, käsidesiä, steriilejä hanskoja, desinfioidut sakset, puhdistusainetta suihkupullossa... Jopa pentujen matolääkkeet olivat valmiina.

Yleensä pentulaatikon tarkka petaaminen on turhaa, koska emo tulee mylläämään sen moneen kertaan. Mutta aina sen yrittää petata hyväksi vaikka koira ei sitä huolisikaan.

Nukuin Xsaran kanssa yöt huoneessa, jotta tuleva emo tutustuisi ja hyväksyisi pentulaatikon. Xsaralla oli todella tukala olo, joten se läähätti paljon eikä nukkumisesta tullut mitään.

Xsara siis tuli sunnuntaina. Pentujen "laskettu aika" olisi seuraavana perjantaina 18.8. mutta näin suuri pentue ei varmaankaan malta odottaa sinne asti.

Lämmöt mitattiin kolmesti päivässä, mutta ne olivat 37,7-37,9. Keskiviikkona Xsara viihtyi aamusta asti pentulaatikossa. Läähätti kovasti ja ilme muuttui tuskaiseksi. Mutta lämmöt ei laskenut eikä noussut. Eikä koira pedannut petiä, vaikka se olisi ollut varma merkki lähestyvästä synnytyksestä. Ulkona käytiin pikaisesti ja sitten oli emolla kiire pentulaatikkoon. Avautumisvaihe oli selvästi alkanut, mutta ihmettelin kun lämmöt eivät muuttuneet.
Luin kirjasta synnytyksen aloituksen ongelmista ja minusta taisi tulla vähän vainoharhainen. Mietin jo soittavani eläinlääkäriin, mutta päätin kuitenkin vielä seurata tilannetta.

Larin koulun vanhempainilta oli juuri tuona iltana. Mietin että voinko mennä, mutta koska lämmöissä ei tapahtunut muutoksia, päätin mennä. Lari ja täysi-ikäinen isosisko Ella jäivät vahtimaan tilannetta. Annoin ohjeeksi, että jos mitään tahansa tapahtuu, laittakaa viestiä.

Lähdin vanhempainiltaan ja Lari&Ella jäivät kotimiehiksi. Sauna oli lämmin, joten samalla saunoivat.

Olin istunut vajaa puolituntia koulun liikuntasalissa kuunnellen rehtorin ohjeistuksia, kun puhelin värisi. Ellalta viesti: Synnytys alkanut, kaksi pentua on syntynyt. Sitten tuli kiire. Kävelin ja juoksin 1,7 km koululta kotiin. Sinä aikana syntyi kaksi pentua lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti